Krby do bytu. Jak vybrat ten nejlepší?

Chcete ušetřit za energie a hledáte nový zdroj topení? Vsaďte na topení krbem. Poradíme vám, jak vybrat vhodný krb do bytu a ukážeme vám výhody tohoto typu topení. Topení v krbu bude příjemným způsobem, jak zahřát váš domov.

Krb v bytě

Proč topit krbem

Topení krbem s sebou přináší velké množství výhod. Nejenže vnesete do svého domova příjemné teplo, ale zároveň vytvoříte jedinečnou atmosféru. Krbem rozhodně nemusíte topit jen na Vánoce nebo ve svátky. Využijte krb jako hlavní způsob vytápění a věřte, že i díky tomu se vám prvotní investice velmi brzy vrátí.

Výhody krbu

Krb představuje úsporu nákladů na topení, hlavně v případě, když objednáte palivové dřevo s předstihem. Využít můžete jarních akcí a před sezónních výprodejů, kdy bývají paliva výrazně levnější. Navíc nemusíte řešit problémy s výpadky elektřiny a nebudete závislí na elektrické síti, která by poskytovala jediný zdroj tepla. Topení v krbu oceníte i v případě výpadku světel. Zapomeňte na svíčky nebo baterky a užijte si romantickou atmosféru za všech okolností.

Jak topit v krbu

Zahřejte svůj domov nejen v sezóně, ale klidně si zpříjemněte volný večer s partnerem nebo zatopte před návštěvou přátel. Pro úspěšné a efektivní topení je důležitá nejen správná technika, jak topit, ale také údržba krbu. Víte, jak na to?

1. Suché dřevo

Vždy začínejte zatápět suchým palivovým dřevem. Kvalitní dřevo je opravdu klíčové pro snadné a rychlé topení. Vyberte si, zda chcete topit měkkým dřevem nebo dáte přednost tvrdému, déle sálajícímu dřevu.

2. Velikost dřeva

Už při koupi nařezaného dřeva se zajímejte o jeho velikost. Je nutné zvolit takové, které se vám pohodlně vejde do krbu. Neztrácejte čas dalším sekáním a zpracováním dřeva. Vyberte si přímo to palivové dříví, které potřebujete k pohodlnému topení.

3. Jak skládat dřevo do krbu

Před samotným topením si zjistěte, jak správně naskládat dřevo do krbu, aby hořelo co nejdéle a vyhřálo ideálně celý váš byt. Začněte menšími třískami, na ně dejte větší polena a nebojte se přidat i vhodný podpalovač. Vyzkoušet můžete i druhý způsob skládání dřeva do krbu, kdy na spodní část umístíte velká polena a až na ně menší třísky.

4. Nastavte přívod vzduchu

Pro správné a efektivní topení je velmi důležitý přívod vzduchu. Množství kyslíku přiváděného do krbu může ovlivnit, jak rychle a účinně dřevo hoří. Když je krb plně rozpálený, můžete ovládat množství přiváděného vzduchu pomocí regulace ventilu.

5. Údržba krbu

Pravidelné topení v krbu uvolňuje popel a saze. Můžete si všimnout, že i váš bílý krb dostává nažloutlou barvu. Často se tak po sezóně stává, že je třeba jej znovu přetřít bílou barvou. Myslete také na pravidelné čištění krbu, aby nedošlo k ucpání komína. Pravidelně vynášejte také popel, který slouží jako ekologické zahradní hnojivo.

6. Bezpečnost je na místě

Pořád mějte na paměti, že krb je otevřený oheň v domě. Nenechávejte jej bez dozoru a vždy zkontrolujte umístění nábytku a dalších předmětů v blízkosti krbu. Pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky v bytě, oceníte také bezpečnostní zábranu kolem krbu.

Jak topit v krbu

Krb v bytě

Plánujete-li si pořídit krb do bytu, nejedná se o nic neobvyklého. Je důležité, aby byl správně nainstalován a postaven s ohledem na veškeré nutné předpisy. V bytě rozhodně nesmí chybět přístup ke komínové šachtě, aby bylo možné bezpečně odvést kouř a další plyny.

Kromě klasického krbu můžete do svého bytu umístit také populární interiérová krbová kamna. V tomto případě oceníte jednoduché a efektivní topení pomocí dřevěných briket a pelet. Jedná se o komfortnější styl topení, který může být navíc plně automatický. Spolehněte se na antialergenní a bezpracné topení, které zvládne naprosto každý. Peletová krbová kamna se navíc dají ovládat i pomocí mobilní aplikace. Vsaďte na moderní a efektivní způsob topení.

Kam krb umístit

Toužíte po krbu v bytě? Je dobré mít pro něj dostatečný prostor tak, aby se jednalo o efektivní způsob vytápění, který bude bezpečný. U krbu nesmí být nábytek, není možné jej umístit například do obývací stěny. Je potřeba, aby měl krb kolem sebe prostor, případně byla správně obložena krbová vložka. 

Co potřebujete k topení

Kromě palivového dřeva potřebujete k pravidelnému topení také podpalovač. Zapomeňte na klasické barevné noviny, které vám zbytečně zanášejí komín. Využijte bezbarvou přírodní lepenku nebo přímo podpalovač z dřevité vlny.

Ke krbu patří také nástroje k jeho čistění, ať už se jedná o pomůcky k umývání skla nebo čištění popela z krbu. Rozhodně se vyplatí mít u krbu i smetáček s lopatkou, případně ruční vysavač, určený pro úklid kolem krbu.

Při výběru krbu do bytu myslete také na další faktory, které se liší od výběru krbu do domu. Mezi ně patří například velikost krbu, materiál, z jakého je krb postaven, typ paliva, bezpečnost, ale také estetika a váha krbu.

1. Velikost a váha

Krb v bytě by neměl být příliš malý, jinak by nedokázal vyhřát celou místnost. Nemělo by se však jednat ani o příliš velký krb, který bude i těžký a mnohdy není možné jej v bytě umístit. Měli byste počítat s plánovanou zátěží podlahy a ideálně si ještě před stavbou krbu ověřit, že je vhodný právě pro vaše bydlení.

2. Vhodný materiál a vzhled

Stejně tak je důležité dbát na vhodně zvolený materiál. Nejenže něco váží i krbová vložka, a to i sama o sobě, ale váhu krbu přidá také obložení pomocí cihel nebo kamene. Je dobré vybrat materiál i s ohledem na celkový styl vašeho bydlení tak, aby zapadl a působil esteticky. Přece jen se krb v bytě stane dominantou a budete na něj denně upírat svůj pohled.

3. Čím topit

Už při plánování krbu se rozhodněte, čím chcete v krbu topit. Může to být palivové dříví, ale také dřevěné brikety, pelety nebo třeba uhlí. Počítejte s tím, že je potřeba mít dostatečný prostor při skladování těchto tuhých paliv. Vyberte si do bytu efektivní, ale i snadné topení pomocí dřeva nebo briket.

Palivové dřevo RVF

Lidé se často ptají

Kam umístit krb a televizi?

V současné moderní době je možné řešit téměř všechno. Nebojte se tak umístit televizi do místnosti, kde je krb, a to i klidně na stejnou stěnu. Naskytne se vám tak pohled na oblíbené seriály a filmy, zároveň se však můžete kochat atmosférou hořícího a praskajícího dřeva.

Hodí se krb do bytu?

Krb není jen výsadou domů, nebojte se vybrat takový krb, který se bude hodit i do vašeho bytu. Zvolit můžete nejen menší a lehčí krb, ale také krbová kamna, která nejsou tak těžká jako krbové vložky a obložení.

Proč si nepořizovat velký krb?

Velký krb v bytě jen těžko umístíte do jedné místnosti tak, aby nebyla příliš přetopená. Pokud s krbem však počítáte už od začátku, například rekonstrukce bytu, naplánujte jej co nejvíc doprostřed bytu, aby vyhříval ideálně všechny další místnosti.